startdatum maandag 14 mei 2018
Een online cursus voor fitness professionals en andere geïnteresseerden die hun kennis over postnataal fitness en herstel willen ontwikkelen en verdiepen!
Op maandag 14 mei 2018 start de cursus POSTNATAAL FITNESS & HERSTEL. De cursus is semi-online. Dat betekent dat er elke week een module online komt te staan in een speciale online leeromgeving. De module bestaat uit een powerpoint presentatie, aanvullende literatuur waaronder onderzoeken, case studies en opdrachten, videos van relevante oefeningen. Ook is er de mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan over de behandelde onderwerpen.
Op zaterdag 30 juni komen we een middag samen om de behandelde stof in de praktijk te oefenen. Dit betekent dat we een middag (3 tot 4 uur) samen aan de slag gaan met de oefeningen die tot dan in de cursus zijn behandeld. De laatste 3 weken van de cursus gaan we vervolgens weer online verder om te eindigen met een examen dat bestaat uit meerdere case studies en multiple choice vragen.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Algemeen: herstel tijdlijn. Hoe lang duurt herstellen na de bevalling echt? Welke factoren zijn van invloed? Wat voor fysieke veranderingen ondergaat het lichaam tijdens de zwangerschap die invloed van zijn op het herstel na de zwangerschap? Waar moet extra rekening mee worden gehouden indien je klant een keizersnede heeft gehad? Wat zijn veilige oefeningen in de eerste 8 weken na de bevalling?
- Anatomie: bekkenbodem en andere relevante spiergroepen.
- Ademhaling: Waarom is ademhaling de eerste stap in herstel na de zwangerschap? Hoe ziet een correct ademhalingspatroon eruit? Hoe test je de ademhaling? Welke spieren dragen bij aan een correcte ademhaling? Wat zijn oefeningen om de ademhaling mee te trainen? Hoe werkt de interactie tussen de bekkenbodem en het middenrif? Wat is de ZoA en hoe bereikt je klant een optimale ZoA?
- Postuur: is er een typisch postpartum postuur? Welke patronen zien we vaak bij postpartum vrouwen? Hoe doe je een postuur analyse? Wat is een optimaal postuur? Staat een postpartum vrouw in APT, PPT of beide? Welke oefeningen helpen bij het verbeteren van het postuur?
- De bekkenbodem: wat is de bekkenbodem? Hoe werkt de bekkenbodem samen met andere spiergroepen? Wat is de invloed van de adductoren op de bekkenbodem? Wat is het verschil tussen een gespannen en niet gespannen bekkenbodem? Hoe test je dit? Wat is bekkenbodemfysiotherapie? Hoe train je de bekkenbodem? Hoe maak je je klant bewust van haar bekkenbodem? Wat zijn relevante oefeningen? Wat zijn bekkenbodemklachten?
- Diastase: wat is een diastase? Hoe test je een diastase? Wanneer is een diastase een probleem? Verschillende soorten diastase, welke zijn dat dan? Is een diastase een gevolg of de oorzaak? Wanneer verwijs je een klant door? Hoe train je een klant die een diastase heeft? Wat zijn relevante oefeningen?
- Praktijkmiddag
- Prolapse, SI-gewrichtklachten lage rugpijn: wat is een prolapse? Welke type prolapse zijn er? Hoe train je een klant met een prolapse? Wat kan een prolapse veroorzaken? Hoe staat een prolapse in relatie tot bekkenbodemklachten, ademhaling en diastase? Wat zijn relevante oefeningen?
- De kinetic chain, bilspieren + terug naar high impact bewegingen: Myofascial slinges en lines. Hoe weet ik of mijn klant er klaar voor is om weer te gaan hardlopen/touwtjespringen/enzovoort? Waarom ervaart een postpartum vrouw incontinentie tijdens high impact bewegingen? Hoe voorkom of verhelp je dit? Relevante oefeningen.
- Samenvatting en eindexamen: mogelijkheid tot stellen van vragen, korte re-cap en dan volgt het examen.
Je hebt geen vooropleiding nodig om deel te nemen aan de cursus, maar het hebben van enige achtergrondkennis over anatomie, fitness en periodisering is aan te raden!
Ik focus mij tijdens de cursus vooral op functie en hoe train je een klant. Indien je op zoek bent naar informatie over nutrition, lifestyle enzovoort, dan is dit NIET de cursus voor jou. Het gaat mij erom dat je een klant zo goed mogelijk kan helpen om haar lichaam weer goed, pijnvrij en effectief te laten functioneren in de gym en daarbuiten.
Wat kost de cursus?
De cursus kost, inclusief de praktijkmiddag, 420 euro. Dit is inclusief BTW.
Is er een accreditatie? Nee, nog niet. Dit wordt voor mij de eerste keer dat ik de cursus geef, dus ik ben nog niet bezig met het verkrijgen van een accreditatie. Wel ga ik dit doen zodra de cursus van start is gegaan. Je houdt altijd toegang tot het materiaal van de cursus en indien een accreditatie rond is dan mag je de cursus opnieuw doen. Kosteloos.
Wanneer kan ik mij officieel aanmelden?
Op 26 april open ik de inschrijving en kan je via deze website de cursus aanschaffen. Ik verstrek je de week voor de cursus begint met een persoonlijke inlog zodat je vanaf 14 mei bij het materiaal kunt. Ik stel je op de hoogte van de aanmelding via deze website, Sterkher.nl en mijn social media kanalen. Indien je je ooit al een keer via de mail of Instagram bij mij hebt gemeld met interesse dan mail ik je op 26 april PERSOONLIJK. Je hoeft dan dus niet de website in de gaten te houden.
Er is plek voor maximaal 12-16 personen. Zo kan ik de kwaliteit waarborgen,
Heb je toch nog een vraag? Vul dan het contactformulier in.
*zit vol spanning voor d’r laptop en wacht tot de virtuele poorten opengaan* 😀